Kako čistiti četkice (četke)?

14:36

Cijeli svijet zna da većina osoba koji se ozbiljno bave sa šminkom i šminkanjem koriste četkice za šminkanje. Međutim, koliko ih treba često prati? Kako ih prati? Treba li ih uopće prati i koji sve načini postoje? Danas ću vam pokušati dati odgovore na sva ova pitanja, ali krenimo od početka.




Perem ih li?
Da, perem ih, jer sam jednostavno higijeničar i ne mogu podnesti da je nešto prljavo.

Koliko ih često perem?
Temeljito ih jedanput tjedno perem (najčešće nedjeljom za odličan početak tjedna), a tokom tjedna perem ih prije nego što nešto koristim.

Kako ih perem?
Koristim tri načina, od ta tri načina biram koliko imam vremena i gdje sam. (često putujem i makeup ide sa mnom. [duh :P] )

Koja su to tri načina?
1. način je pranje četkica vlažnim maramicama
2. način je pranje četkica sa sprejem za čišćenje četkica.
3. način je pranje četkica sa sapunom ili dječjim šamponom.

U nastavku posta pokazat ću vam tri načina koja ja koristim. U nastavku će te također pročitati kada koristim određene načine i koje su im prednosti i nedostatci.

Disclaimer:Za sva tri načina koristila sam istu nijansu sjenila, ali i približno jednake kistove (ista tvrdoća i kakvoća kista) da dobijete što bolji dojam i da vam pokušavam što bliže približiti razlike između tih načina. ( vidjet će te koji su najtemeljitiji i koji su najbrži.)

1. Način --> Vlažne maramice



Svatko u svom pokućustvu koristi baby vlažne maramice, bez obzira ima li djecu ili nema. One su odlične za obrisati površinu gdje je mala fleka, za brisanje šminke, ali također i brisanje kistova.
Inače moja obitelj i ja smo oduvijek vjerni Niveinim Fresh and pure vlažnim maramicama ( probali smo također i njihove Cream and soft vlažne maramice koje nikako ne preporučujem jer su užasno suhe i s njima ne možeš doslovno ništa.)

Što se tiče vremenski pranje četkica s vlažnim maramica, dovoljne su vam tri minute da kist operete vlažnom maramicom. Učinkovitost nije velika. Za mene je to samo površno pranje, tj. brisanje četkice. Dovoljno da vam se prethodna nijansa ne pomiješa sa sljedećom nijansom sjenila koju će te koristiti.

Preporučujem ovaj način ako želite jeftino proći ili ako nemate vremena, a opet vam je stalo da je čisto.
Ovaj način koristim preko tjedna kad sam lijena i kada mi se negdje žuri.

Kist je relativno suh nakon ovog pranja.

2. Način --> Sprej za čišćenje kistova


Ovaj sprej koji ćete vidjeti u nastavku kupila sam ga u Njemačkoj u H&Mu kada je došla potpuno nova i izmijenjena njihova makeup kolekcija. Koštao je 3€ i prije toga nisam se uopće koristila takvim sprejevima. Ima neutralan miris i dobro odrađuje svoj posao.
Za ovaj način osim spreja, potreban će vam biti i kuhinjski papir ili wc papir.
Našpricate sprej s obadvije strane i laganim pokretima ga brišete od papir. Za mene je ovo temeljito pranje, ali nažalost ne dovoljno. Proizvod ostaje u samom središtu kista, ali također kao i prethodan način ne miješa se nova nijansa s prethodnom i kist poprima lijepi miris bez obzira što je neutralnog mirisa sam sprej. Nedostatak je veliki osim što ostaje proizvoda na kistu taj što trebate pričekati da se kist osuši nekoliko minuta pa čak i do jedan sat.

Ovaj način koristim kada ne idem nikud, a znam da će mi određeni kist biti potreban za sutra ili pak za navečer.

3. Način--> Pranje kistova s dječjim šamponom ili sa sapunom


Po meni jedan od najboljih načina, ali nažalost i način koji najduže vremena oduzme i za pranje i za sušenje kistova. Njega koristim nedjeljom kada perem sve kistove.
Za ovaj način potrebna vam je voda, dječji šampon ili sapun i mjesto gdje ćete polegnuti kistove tako da su vam drške na uzdignutom da vam voda ne ulazi u samu srž kista da vam ljepilo ne otpusti.
Smočite kist, na dlan prsta stavite par kapljica proizvoda i laganim kružnim pokretima perete četkicu, zatim ju ispirete dok ne nestane sapunica.
Po meni ovo je najtemeljitiji način i defintivno jedan koji vam oduzima najviše vremena.

Učinak ovog načina je takav da vam kist izgleda kao da je tek kupljen.


Poruka?
Definitivno se brinite o svom zdravlju, razvoju bakterija ako ih ne perete, ali i o dugotrajnosti kistova. Ako se brinete o svojim kistovima oni će trajati jako dugo. Imam kistova koji su stari jedno 6-8 godina. Jednostavno ispravnom njegom mogu daleko dogurati.

Perete li vi svoje kistove?
Kako ih perete?
Koji sprej vi koristite, ako ga koristite?
Što mislite koliko treba vremena proći da se kistovi bace?


Pratite me: FB: LanyMat; IG: ldm1409, Twitter; @LanyMat; Tumblr: ladylany (edgar allan bro)

You Might Also Like

16 komentari

  1. I ja ih perem na tjednoj bazi baš u šamponu i vodi. A tokom tjedna isto čistim između korištenja na vlažnim maramicama. Sprej nemam ali za sada ni nemam potrebu za njim. Kosristim kistove dokgle god dobro funkcioniraju, čim krenu gubiti dlaku i raspadati se pravac koš za smeće. Večinom ih naručujem s e-baya kistove za oči imam već godinu dvije a ono što najčešće mijenjam i što relativno brzo ode je kist za puder. Nekih godinu dana izdrži max. što je za cijenu koju plaćam odlično :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. smatram da je četkice za puder najteže prati, jer su oni najgušći i najveći. Njih mjenjam svakih 6 mjeseci i to iznova kupujem Ebelinovu četkicu za puder i odlična je (mekana, gusta i široka). Nisam još naručivala četkice s Ebaya imaš neke preporuke? Gledala sam na pinkpandi Real technik četkice, ali malo su skuplje :D

      Izbriši
    2. Ja koristim one što liće na Real Techniques i meni zaista super odrade posao. Koštaju oko nekih 15 kn komad i za tu cijenu se isplati probati. Šaljnem ti par linkova danas popodne ako želiš od kistića koje koristim s ebaya pa možeš baciti oko ;)

      Izbriši
    3. slobodno šalji :D sad si me bas zainteresirala za ebay kupovinu cetkica :D

      Izbriši
  2. Ja svoje cetkice perem jednom nedeljno i mislim da je to skroz ok.. Jako vodim racuna o njima i ne volim daih zapustim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja isto jednom tjedno perem svoje kistove i to sa alverde šamponom za kosu, i malo stavim leave in regeneratora ili stogod trentuno koristim za zastitu kose XD a kroz tjedan s blazinicom natopljenom micelarnom :) nisam nikad koristila proizvode koji su isključivo za čišćenje kistove pa ako netko ima preporuku, slobodno recite :D i da, ebay kistovi funkcioniraju, "pravi" su mi trenutno preskupi tako da su i ovi dobri ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno se javi blogokolegici Ivani Panek. Narucivala je kistive s ebaya i cak je meni slala par linkova. Ako te zanima slobodno se javi. Vlo je komunikativna osoba. A ovo s miceralnom vodom i tuferom nisam znala. Odlicna ideja! :)

      Izbriši
  4. Vlastitu kolekciju kistova nisam oprala nikad cijelu odjednom, to bi ipak bio veći zahvat :) Kisteve koje koristim za pojedini look prebrišem micelarnom ili operem blagim sredstvom poput šampona nakon svakog korištenja jer skoro svaki dan nosim različite boje pa bi bilo dosta problema da išta ostane na njima :) Ako koristim kremasto sjenilo ili tuš pranje je obavezno da se slučajno ne zakori. Set kistova koje koristim na klijenticama obavezno, ako imam više uzastopnih šminjkanja, čistim sprejem za kistove jer se najbrže suši i zatim dezinficiram, a po završetku dana obavezno operem. Treba brinuti o higijeni i čistoći kisteva jer ipak dolaze u direktan kontakt s našim licem i očima, a bakterije se tako brzo množe. Odličan post koji će nadam se mnoge prosvijetliti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. svi su poceli cistiti s miceralnom vodicom, moala bih probati i takav nacin. Hvala ti na komplimentu :)

      Izbriši
  5. Odlično objašnjeno, svaka čast.

    Nedavno sam otvorila blog pa ako želiš svrati do mene ivinsvet@blogspot.rs

    OdgovoriIzbriši
  6. Perem kistove gotovo na tjednoj bazi, i to sapunom ili šamponom koji mi se nađe pri ruci. Trenutno mi je polovica kistova u Zagrebu i osuđena sam na par kistova pa ću isprobati čišćenje s vlažnim maramicama. Imam kist koji mi je omiljen i njega koristim skoro uvijek, ali mi se pomiješaju nijanse sjenila pa mi je tvoj post došao kao super rješenje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam nekoga ''inspirirala'' probaj, ne mozes nista izgubiti. Joj znam kako ti je to kad si na dvije strane. Meni je pola sminke i kistova ostalo u Njemackoj :( Sada sam narucila neke preko ebaya, mozda neki bude odlican!

      Izbriši
  7. Ja perem kistiće s blagim šamponom i to mi je ujedino i najdraži i najbolji način za to. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Johnsons baby šampon...imam dosta Sigminih i ostalih skupjih kistova, pa pazim čime ću ih prati..kistovi za oči peru se jednom na tjednoj bazi, dok kist za puder, korektor i ostale tekuće stvari perem nakon apsolutno svakog korištenja (jer volim svoju kožu)..osim nekih kistova koje sam dobila unutar proizvoda (bronzera, rumenila,paleta,...) i koji nisu uopće preživjeli blizinu vode jer im se dlaka rascvala, drugi niti jedan kist nisam bacila, a neke imam još od osnovne škole (znači, nekih desetak godina) :D

    OdgovoriIzbriši

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe